Служители на Винербергер от 11 страни се включиха в социалния проект на Хабитат България

15 доброволци от цял свят участват в изграждането на 3-тата еднофамилна  къща в гр. Костинброд

15 доброволци от групата на Винербергер се включиха във втория строителен сезон на социалния проект за изграждане на 4 къщи в Костинброд

През месец юни 2013 г. Хабитат България с подкрепата на Община Костинброд и групата на Винербергер, започна реализацията на проект със социална насоченост за изграждане на четири самостоятелни едноетажни къщи в имот, закупен от организацията на територията на общината.

Всяка една от сградите е с близо 96  кв. м жилищна площ и е предназначена за млади семейства с непълнолетни деца и доказани жилищни нужди.

Жилищата ще се изплащат за срок до 20 години, на равни месечни вноски на база себестойност, без оскъпяване, само с инфлационна корекция за периода.

Едната от готовите 2 къщи

Другата от готовите къщи

През първия етап на проекта до есента на 2013 г. бяха завършени 2 от къщите, а в началото на месец юли тази година група от 15 доброволци – служители на Винербергер от общо 11 държави, се включиха в изграждането на 3-тата  къща от социалния проект в гр. Костинброд.

Доброволците ще се включат в строежа на 2-ри и 3-ти юли

Групата доброволци ще работи на строителната площадка два дни – 2 и 3 юли. Престоят им в Костинброд съчетава полагането на доброволчески труд на строежа на фондацията с провеждането на международно обучение по програмата „Ready4Excellence“ на Винербергер.

С блоковете Поротерм се работи бързо и лесно!

Винербергер и дъщерните й дружества Тондах и Пайплайф  подкрепиха проекта с предоставянето на керамични блокове Porotherm, керамични керемиди Тондах и ВиК инсталации на Пайплайф за изграждането на тези къщи. Освен това, групата на Винербергер осигури финансова и професионална подкрепа, като например обучение за зидарските дейности при изграждането и доброволен труд от служителите на компанията.

Инж. Цанко Миланов - търговски директор на Винербергер България  и Атанас Буглов - управител на фирмата, също се включиха в строителството на къщата

С използването на енергийноефективните строителни материали на Винербергер, семействата, които ще се нанесат в къщите, могат да спестяват от комунални разходи всяка година. Едно от основните изисквания към семействата – бенефициети е да взимат активно участие в изграждането на техните бъдещи домове.

Герхард Кох – мениджър „Корпоративно устойчиво развитие“ при Винербергер.

“Сътрудничеството ни с Хабитат премина на по-високо еволюционно стъпало. Докато през изминалите две години можехме да говорим за дарения под формата на строителни материали, днес сме радостни да допринесем и със своята експертиза, познания и работна сила. Групата, която е днес тук, се състои от хора с огромен потенциал и лична ангажираност към проекта “, каза г-н Герхард Кох – мениджър „Корпоративно устойчиво развитие“ при Винербергер.

За децата на семействата е изграден вече и детски кът

През 2012 г. Винербергер, водещият доставчик на решения от керамични строителни материали в световен мащаб и международната фондация „Подслон за човечеството“ (HabitatforHumanity International) – световен лидер в решаването на въпроси за жилищната бедност, подписаха тригодишно споразумение за партньорство с цел подпомагане на семейства от Румъния и България.

Партньорството е многофункционално сътрудничество, което включва както финансова подкрепа, така и експертна и професионална подкрепа под формата на доброволно отделено време от служители на Винербергер. Целта е да се осигури правилното използване на продуктите в проектираните от фондацията домове.

г-н Герхард Кох – мениджър „Корпоративно устойчиво развитие“ при Винербергер и г-н Минчо Бенов - национален директор на Хабитат България  разказват за проекта пред журналисти

Първите две къщи бяха завършени и предоставени на семействата през октомври 2013 г., след националния жилищен форум, организиран от Хабитат България и Групата Винербергер. На него се подчерта необходимостта от ефективно сътрудничество между местната власт, бизнеса и нестопанските организации за подсигуряването на жилища за хора в неравностойно положение.

Скоро ще започне строителството и на 4-тата къща

„Реализирането на проекта в Костинброд е живото доказателство, че с подкрепата на бизнеса и десетките групи доброволци е напълно възможно да се строят достъпни жилища като тези.“ – сподели г-н Минчо Бенов – Национален директор на Хабитат България. Скоро ще започне строителството и на 4-тата къща, като отново през есента се очаква бъдещите собственици да получат ключовете на новите си домове, съобщи още той.

Щастливите собственици на едната от готовите къщи

Другото семейство - новодомци, които до месец вече ще живеят в построената през 2013 г. къща

Фондация Подслон за човечеството и Винербергер Груп продължават да търсят начини за разширяване на сътрудничеството си и осигуряване на повече подкрепа за семействата с ниски доходи по света.

……………………….

За Винербергер:

Винербергер е най-големият производител на тухли (Porotherm, Terca) в световен мащаб, както и лидер в производството на керамични керемиди в Европа. (Koramic, TONDACH). Заема водещи позиции на пазара на бетонни настилки в Централна и Източна Европа (Semmelrock) и при керамичните тръби (Steinzeug-Keramo) и пластмасови тръби и ВиК инсталации (Pipelife) в цяла Европа. Компанията притежава 213 завода. За 2013 г. генерира приходи от продажби в размер на 2,663 милиона евро, както и оперативна печалба (EBITDA) от 267 милиона евро.

За Habitat for Humanity:

Международната фондация Подслон за Човечеството (HabitatforHumanity International) има визия за света, където всеки има достоен дом.

Водени от убеждението, че сигурното и достъпно жилище осигурява критично важна основа за прекъсване на цикъла на бедност, фондацията е помогнала на повече от 3 милиона души при изграждането, рехабилитацията или усилия за запазване на дома от 1976 г. насам. HabitatforHumanityсъщо се застъпва за честни и справедливи жилищните политики и осигурява обучение и достъп до ресурси, за да помогне на повече семейства да подобрят своите условия за подслон. Като неправителствена организация фондацията работи в повече от 70 страни с мисията да се грижи за хора от всички раси, религии и националности.

За обучението:

Ready4Excellence е специална обучителна програма за бъдещи таланти в Групата Винербергер, която подготвя участниците за ключови позиции в компанията. Тази програма е проектирана като съдържание и инструменти според специалните изискванията на Винербергер с цел обмяна на международен опит и професионално развитие в подкрепа на изпълнението на стратегията на Винербергер.

 

Галерия:

 

 

Още информация за продуктите на Винербергер: www.wienerberger.bg

 

Споделете: