И победителите в Архитектурния конкурс на VELUX за 2014 г. са…

Голямата награда е пътуване до Дания с посещение на сграда от проекта Model Home 2020

Първото издание на конкурса за български архитектурни проекти с използване на покривни прозорци, организиран от компанията ВЕЛУКС България, стартира през пролетта на 2014 г.

Темата бе “Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции”, което позволи на участниците да предложат нетрадиционни решения, които съчетават най-съвременните подходи с интересните и типични за българската архитектура елементи.

Конкурсът има две основни категории: Жилищни и обществени сгради и Фамилни къщи. Анонсирани бяха три награди – една голяма за целия конкурс и по една за всяко от двете направления. Голямата награда е пътуване до Дания с посещение на сграда от проекта Model Home 2020 – инициатива на VELUX за разработване и реализиране на домовете на бъдещето.

След разглеждане на всички 44 проекта, журито избра да връчи голямата награда на арх. Пламен Генчев от Вамос ООД, гр. София. В категория Фамилни къщи проектът, който е отличен, е на арх. Иван Щерев от Архитектурно Дизайнерско Студио ЕООД, гр. Пловдив. Наградата за проект Жилищни и обществени сгради отиде при арх. Мария Димова, ЕТ Мария Димова Архитект, гр. София.

Журито, което разгледа детайлно всеки от проектите, бе в състав:

  1. Арх. Хенрик Норландер Смит, ръководител на отдела, подкрепящ VELUX компании по целия свят в различни архитектурни проекти с фокус върху идеята за устойчив начин на живот.
  2. Арх. Иво Панталеев, основател на Архитектурно-Дизайнерска Агенция ООД в София, водещ български архитект.
  3. Николай Захариев, управител на ВЕЛУКС България ЕООД.

Голямата награда

Ednofamilna-sgrada-Sofiya_VeluxПроектът на арх. Пламен Генчев се отличава с раздвижена архитектура и връзка с природата. Сградата е реализирана в подножието на Витоша, гр. София и представлява еднофамилна къща с уединен вътрешен двор, много зеленина и простор. Богатото остъкляване на помещенията, които гледат към вътрешния двор, гарантира на обитателите чувство за спокойствие и близост до природата.

Ednofamilna-sgrada-Sofiya_Velux1

Към усещането за широта и свежест допринасят и множеството покривни прозорци, заложени в проекта на сградата.

Ednofamilna sgrada Sofiya_Velux2Те са жизнено важна част от цялостта на архитектурното решение, създават неповторим уют и разкриват гледка към непрекъснато променящата се природа навън.

Категория Жилищни и обществени сгради

Дом за възрастни хора

Обществената сграда, която привлече компетентното жури най-силно, е Дом за възрастни хора в с. Ягодово, обл. Пловдив. В проекта на арх. Димова има изключителен синхрон между природните дадености и архитектурното решение. Вложените в обекта материали го доближават до изискванията за нискоенергийна сграда. Щедрата естествена светлина във вътрешността на Дома за възрастни хора е постигната чрез прилагането на покривни прозорци и светлинен тунел VELUХ, които пропускат безпрепятствено обилната тракийска топлина и светлина.

Категория Фамилни къщи

3

Награденият проект е еднофамилна къща в с. Браниполе, Община Пловдив. Арх. Иван Щерев е имал за цел да създаде комфортна и уютна среда за живеене, която се усеща по всяко време на денонощието.

ivan_sterev (7)

Екстериорното решение изцяло подчертава характерния български стил. Подпокривното пространство предоставя неповторима атмосфера, както за почивка, така и за домашни занимания, а изобилният приток на естествена светлина гарантира доброто настроение на собствениците.

VELUX винаги подбира вдъхновяващи награди за най-добре представилите се участници в архитектурните конкурси, които провежда. Посещението на сграда от проекта Model Home 2020 със сигурност ще остави следа в бъдещите професионални изяви на арх. Пламен Генчев.

Model Home 2020 г., създаден от VELUX Group, бе високо оценен за неговия принос към идеята за Устойчиви сгради на бъдещето. Проектът е включен в списъка Sustainia100 на 100-те най-устойчиви проекти в света. Повече за Устойчивите сгради: http://www.velux.com/sustainable_living.

Конкурсът за архитектурни проекти с използване на покривни прозорци е организиран от ВЕЛУКС България и има амбицията да се превърне в традиционен и да привлича модерни и иновативни проекти в унисон с развитието на съвременните средствата за строителство и архитектура и тенденциите за здравословен начин на живот.

Очаквайте скоро информация за изданието на конкурса за 2015 г.

 

 

Споделете: