На плаж край река Марица?

ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 планира и търси финансиране за реализирането на няколко проекта, сред които временен плаж, басейн и сцена край реката

111

“ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА” e   темата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, който ще се проведе между 18 и 27 септември тази година.

Осмото издание на най-големия архитектурен фестивал в страната се провежда за трета поредна година в Пловдив и ще постави въпроса за ролята на реките в съвременните градове. ONE ARCHITECTURE WEEK ще дискутира актуални български и чуждестранни примери за ползване на реките, ще предостави сцена за изява на местни и международни специалисти, които работят върху реките и ще представи изложби и намеси в градската среда, в които централна тема заема реката.

Акцент във фестивалната програма са намесите в публичното пространство. В момента фестивалът планира и търси финансиране за реализирането на няколко проекта, сред които временен плаж и басейн в коритото на реката, сцена край реката и конкурс – отворена покана, който ще събира идеи на граждани за приобщаването на реката.

Идеята на фестивала е базирана на една забравена пловдивска традиция – първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. В десетилетията след това няколко други плажове отварят врати на различни места покрай реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интереса към тях значително намалява.

В днешно време почти никой не ходи на реката, освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. За период от поне 50 години обаче, да идеш на плаж край Марица е било въплъщение на думата “густо”. Повече от 100 години по-късно екипът на Архитектурната седмица е изкушен да възроди тази пловдивска традиция с подкрепата на всички, които имат желание да се включат в тази кауза.

Идеята е временният плаж с басейн да бъде реализиран върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката. Съвместно с екологични организации ще бъде организирана акция по почистването на коритото на реката. Проектът по никакъв начин няма да стимулира плуването в реката, тъй като течението може да е опасно и през целия период ще има осигурен спасител. Архитектурният проект ще предвиди места за сядане и шезлонги за слънчеви бани, сенници и чадъри.

По предварителен план плажът трябва да отвори врати още през юли. В непосредствена близост ще бъде и временната лятна сцена край реката, която ще е основната локация на фестивала през 2015. Програмата на фестивала предвижда там да бъдат провеждани дебати, лекции, филмови прожекции, музикални събития, работилници и програма за деца.

Сред акцентите на проектите за временни намеси на реката е опазването на околната среда. Всички конструкции ще бъдат временни, малогабаритни и преместваеми. Единствено по-големият басейн (площ 40 кв.м.) ще бъде вкопан в пясъчните наноси, в непосредствена близост до брега и след това пространството ще бъде възстановено в първоначалния му вид. Няма да бъдат сечени дървета, няма да се навлиза в зони с птици и няма да бъдат използвани инертни материали от речното корито.

Преди да пристъпи към реализация на проекта екипът на фестивала би желал да знае какво мислите вие за тези идеи.

От 21-ви април до 8-ми май 2015 г. ще се приемат коментари на architecture@edno.bg или в офиса на фестивала в квартал Капана, ул. Христо Дюкмеджиев 10, Пловдив. На 11 май ще бъде организиран дебат на живо в офиса на фестивала – целта на организаторите е да съберат максимално много идеи, предложения и критика преди да се пристъпи към реализация.

За да вдъхновение организаторите на фестивала са създали онлайн галерия със снимки от места, където са били реализирани плажове и/или басейни в реките на различни световни градове.

Можете и да следите седмичните статии за ролята на реките в различни части на света във фейсбук страницата на фестивала: https://www.facebook.com/OneArchitectureWeek

Идеята е обсъдена с различни пловдивски и национални екологични организации. В случай, че идеята набере достатъчно скорост и поддръжници, фестивалът ще привлече финансиране от международни културни организации и частни спонсори за нейното реализиране.

Споделете: