Винербергер – вече 10 години успешно присъствие в България!

Компанията отбеляза своя юбилей с редица събития и активности

10 години Винербергер в България

Когато имаш 200 годишна история зад гърба си, вероятно първите 10 години на пазар като българския могат да бъдат тълкувани и в двете посоки – като малък отрязък от една забележителна биография и много – заради всички успешно преодолени стъпки в утвърждаването на една до неотдавна непозната у нас световна марка, каквато е Винербергер!

Да, може да се каже, че и времето все пак наистина лети бързо – на 28 май Винербергер ЕООД отбеляза своя 10-годишен юбилей в България.

Поредица от активности и събития съпровождаха отбелязването на годишнината. През 2015 г. фирмата стартира успешно партньорство Министерство на образованието в кампанията „Млад строител“, разработи нов керамичен блок, който покрива наскоро актуализираните още по-строги нормативни изисквания за енергийна ефективност и топлосъхранение на сградите, стартира реализацията на пилотния за България проект по стандарта на Винербергер „е4“ за изграждане на къща с почти нулево потребление на енергия, подкрепи още една благородна кауза – каузата на сдружение „Аутизъм днес“ – асоциация на родители на деца от аутистичния спектър.

Пресконференция по повод 10-годишния юбилей на Винербергер в България

На организираната по повода пресконференция, представител на централата на Винербергер в Австрия г-н Мартин Каза – ръководител направление „Керамични строителни материали за Европа”, направи кратка историческа разходка в 200-годишната история на компанията и представи актуална информация за групата, обединяваща производства на керамични блокове, керемиди, павета и тръбни системи. Той изтъкна положителния отпечатък на дейността на компанията в социален, екологичен и икономически аспект.

Със своите над 200 завода в 30 държави Винербергер осигурява близо 15 000 работни места. През 2014 год. с продуктите на компанията са изградени близо 150 000 къщи и сгради по света, около 250 000 покрива и 13 милиона квадратни метра настилки, прокарани са близо половин милион тръби. Г-н Каза презентира и уникалната концепция на Винербергер за т.н. „Керамична къща е4“, проект, който предстои да бъде реализиран и у нас.

инж. Цанко Миланов

Търговският директор на местното дружество г-н Цанко Миланов пък разказа накратко за пътя, извървян от българския екип. През 2005 години дружеството започва с внос на стоки от Румъния и Унгария. Година по-късно, компанията придобива завода в Луковит, където започва мащабна програма за модернизация.

Заводът в Луковит

До повторното заработване на предприятието през 2007 година са вложени над 30 милиона евро, което превръща Винербергер в най-сериозния инвеститор в общината. Същата година компанията пуска сертифицирана продукция в България, а 2008 вече е пазарен лидер и обръща фокуса си към тухлите Поротерм.

„За 10 години, Винербергер успя от непозната марка да се превърне в пазарен лидер на градивата в България. Достигнахме над 1500 строителни фирми и 800 различни населени места. С нашите керамични блокове бяха построени над 80 000 жилища. За да бъдем близо до клиентите, търговските ни представители изминаха 36 пъти обиколката на Земята. С гордост можем да кажем, че преобразихме пазара на стени в България!”, сподели той.

Антонина Андреева

Г-жа Антонина Андреева, техническият директор на българското подразделение, сподели информация относно екологичността на производството и как то позволява на компанията да води отговорна към природата политика. Благодарение на внедрената система за употреба на многократни палета за всичките 10 години присъствие в България са съхранени 160 декара гори, а високотехнологичното производство и екологичното гориво, използвано за изпичане на тухлите – природният газ са спестили на природата 20 000 т. вредни емисии въглероден диоксид.

Компанията в България следва стриктна корпоративната политика за минимален отпечатък на въздействие на производството върху природата „С гордост можем да кажем, че сме удовлетворени от постигнатото и със самочувствие и оптимизъм за още по-добри резултати, продължаваме напред”, допълни тя.

Атанас Буглов - управител и финансов директор на фирмата

Накрая управителят и финансов директор на фирмата – г-н Атанас Буглов, представи кратък финансов обзор за компанията, а също така разясни основните стълбове на цялостната корпоративна социална политика на Групата Винербергер и нейното проявление в България. То включва не само подкрепа на обществено значими каузи, но и цялостно отговорно отношение на един пазарен лидер като Винербергер, а именно екологично производство, устойчиви и иновативни продукти, грижа за служителите и техните семейства, страст и лична ангажираност на всеки един представител на фирмата.

Той отбеляза, че в частност инициативите, демонстриращи социалната отговорност, се отнасят до дарения на висококачествени строителни продукти за каузи в полза на хора в неравностойно положение и/или деца. Освен чрез дарения, служителите на Винербергер ЕООД допринасят и с личен принос като участват с доброволен труд при изграждане на защитени жилища и социални центрове. Една от последните инициативи, които компанията подкрепя активно е каузата на фондация „Стъпка за невидимите деца на България” и сдружение „Тацитус”, сформирали наскоро сдружението „Аутизъм днес“. За тази кауза Винербергер ЕООД дарява строителните материали като тухли и керемиди, необходими за реконструкцията на новопридобитата от Софийска община сграда в кв. Горубляне.

„Със своето поведение и постигнати резултати през тези 10 години Винербергер доказа, че гледа сериозно и дългосрочно на българския пазар, бидейки отговорен участник в икономическия и обществен живот у нас.“ – завърши г-н Буглов.

……………………………..

За Винербергер:

Винербергер е единствения мултинационален производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа, има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа. Винербергер е регистрирана на Виенската стокова борса (WIE) и има пазарна капитализация от € 1 345,1 млн. в края на 2014 г.

За сдружение „Аутизъм Днес“

Autism Today

Аутизъм Днес е сдружение, създадено от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, публични фигури и родители на деца с аутизъм- Владислава Цолова, председател на родителска организация от родители на деца с аутизъм до този момент – фондация „Стъпка за невидимите деца на България” и Мина Ламбовски- председател на сдружение „Тацитус” и ръководител на едноименния център за работа с деца с аутизъм „Тацитус”. Сдружението включва публични фигури, ангажирани с каузата „Аутизъм“ от години като Деян Славчев- Део, нови приятели на каузата- актрисата Елена Петрова и певицата Йоана Драгнева, управителят на Пи Ар агенция „Медия Корс“ Кремена Ангелова, Владислава Цолова и Мина Ламбовски- радетели за каузата от години и ръководител на програмата АВА в България- Венета Димитрова, MA, BCBA.

Споделете: