10.1 млн. евро за подобряване на образованието на децата в Африка, Централна и Източна Европа и Азия събра кампания на ИКЕА

Кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието“ се проведе през ноември и декември 2013 г. в целия свят

„Плюшени играчки в помощ на образованието” е наименованието на глобалната благотворителна кампания на ИКЕА

Кампанията на ИКЕА – Плюшени играчки в помощ на образованието, се проведе от ноември до декември 2013 г. в магазините на компанията в целия свят. За всяка закупена плюшена играчка или детска книга, ИКЕА ще дари 1 евро на УНИЦЕФ и организацията „Спасете децата“.

От началото на тази ежегодна кампания през 2003 г., Фондация ИКЕА е дарила 67 милиона евро, които  помогнаха за подобряване образователните възможности на повече от 11 милиона деца в 46 страни. Даренията помагат на УНИЦЕФ и „Спасете децата“ да подготвят учители в ефективни методи на преподаване, подобряване на системите за закрила на детето, да предоставят помощни материали (моливи, учебници, раници) и да мотивират учениците да посещават по-често училищните занятия.

Благодарение на даренията тази година, фондация ИКЕА ще подкрепи 19 проекта на УНИЦЕФ и „Спасете децата“ в 18 страни. С дарените средства УНИЦЕФ ще финансира инициативата „Училища за Африка“ в 8 страни, както и инициатива „Училищата за Азия“ в Китай. „Спасете децата“ ще подкрепи образованието на деца от най-маргинализираните групи в Азия и Източна Европа.

„Образованието е ключът към по-светло бъдеще за всяко дете, особено за най-уязвимите и изолирани деца. В УНИЦЕФ сме благодарни за доброто партньорство с фондация ИКЕА, както и на клиентите и служители на ИКЕА, защото ние работим заедно, за да помогнем всички деца да получат качественото образование, което заслужават”, заяви Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

„Тази година се навършват 20 години от нашето дългосрочно стратегическо сътрудничество с фондация ИКЕА. Това е и 8 поредна година, през която „Спасете децата“ е част от кампания на ИКЕА – Плюшени играчки в помощ на образованието. Фондация ИКЕА се посвещава да помага на деца в неравностойно положение и техните семейства и общности. Така деца от малцинствени групи или деца с увреждания могат да получат достъп до качествено образование, благодарение на подкрепата  от постъпленията на кампанията, в името на едно по-добро и по-светло бъдеще“, каза Елизабет Далин, генерален секретар на „Спасете децата“ Швеция и председател на световната организация за сътрудничество между „Спасете децата“ и фондация ИКЕА.

Магазинът  на ИКЕА в София, България, също се включи в международната кампания, като допринесе с набраните близо 28 000 лева. Допълнително през годината, служителите и клиентите подкрепяха локалните кампании на УНИЦЕФ в България.

 

Споделете: