Започнаха специализираните изложения „Техномебел“ и „Светът на мебелите“

Дизайн, материи и технологии от бъдещето можете да видите до 23 април в Интер Експо Център – София

2

Тазгодишното издание на специализираните изложения Техномебел и Светът на мебелите впечатлява с невероятни щандове – качествено и ефектно изпълнение, подплатено с много богата гама продукти и технологии, коментира управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов при откриването на най-големите изложения за мебелната индустрия Техномебел и Светът на мебелите.

В България не съм виждал такива изложения, подчерта още той. Организатори на Техномебел и Светът на мебелите са Интер Експо Център и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП)

На най-големия форум за сектора ще се насладите на мебелите, материалите и машините на многообразието от фирми, посочи председателят на БКДМП Галин Господинов. За първа година са запълнени всички шест изложбени зали на Интер Експо Център.

1

С 30% е увеличението на участващите компании. Общо на двете изложения се представят 160 фирми от България и чужбина. Секторът запазва експортната си ориентация и бизнесът през последната година отбеляза 3-3,5% ръст. Такива са очакванията и за 2016 г., посочи Господинов. Затова организираме и традиционната програма за посещение на чужди компании – hosted buyers. Тази година изложенията ще посетят търговци от Холандия, Германия, Италия, Великобритания, Унгария, Русия, Белгия, Турция, Израел и др.

В „Работилница за мебели” на живо ще се осъществи практика на студенти от професионалните гимназии, с което ще покажем колко атрактивна е професията, а красотата и уютът са част от нашия живот, допълни Господинов. В конкурса за детска рисунка „Моят дом мечта” тази година се включиха 1600 рисунки, отличените са изложени на щанда на Българска мебел на годината.

В последния ден на изложението пет от всички посетители, гласували за Българска мебел на годината, ще получат ваучери на стойност 500 лева.

2016 – още една стъпка напред в развитието на сектора

2016 г. е още една стъпка напред в успешното развитие на сектора. Това се дължи също и на подкрепата на държавата. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНСМП) тази година подкрепи 27 компании от бранша за участието им на Техномебел и Светът на мебелите.

Количеството и качеството на щандовете ме впечатли изключително, коментира зам.-директорът на ИАНСМП Никола Стоянов. Това ще ни стимулира още повече да продължим да подпомагаме изложението. Това означава, че усилията ни си струват. Затова вече сме заложили събитието за подпомагане и в индикативната програма за следващата година, подчерта Стоянов.

Правим всичко възможно да осигурим необходимия ресурс за сектора – дървесината, каза по време на откриването Георги Костов, зам.-министър на земедлеието и храните. Секторът е устойчив, ако всички играчи разполагат с достатъчен ресурс. Нека бизнесът не се съмнява, че ще подкрепяме не само снабдяването с дърва за огрев, гаранция за това ще дадем и с подзаконовите нормативни актове, подчерта още Костов.

Производството на мебели е на европейско ниво и осигурява 2,5% от добавената стойност и  4% от заетостта в българската индустрия, коментира зам.-министърът на икономиката Любен Петров. Гордеем се с ръста на сектора, обясни той. През 2007-2013 г. успешно са финансирани 54 проекта по ОП „Конкурентоспособност” за 54 млн. лева. Безвъзмездната помощ за сектора е 30 млн. лева.

Министерството се опитва да подобри бизнес средата, да намали административната тежест, да помага за намиране на нови пазари и развитието на човешките ресурси, да насърчи инвестициите, допълни той. Бизнес, пазар на труда и институции е важно да си сътрудничат активно, обясни Петров и официално откри Техномебел и Светът на мебелите 2016.

Техномебел и Светът на мебелите ще продължат до 23 април. Входът е 5 лева, в събота- безплатен.

Повече за най-новите мебели, материали, машини и технологии за производството им може да научите на http://iec.bg/bg.

 

Споделете: