Възможна ли е мисията „Зелен град“ и у нас?!

Концепцията за „зелен град“ не е лукс, а печеливша инвестиция!

11

 Възможно ли е и кога София или друг български град да станат част от световната инициатива „Зелен град“? Как институциите, обществото и озеленителният бизнес в България могат да си подадат ръка и заедно да работят за концепцията, променила десетки градове в Европа и света? Как в нея могат да се включат и обикновените граждани? Какви са предизвикателствата, които решава концепцията „Зелен град“ и как може тя да бъде приложена в София, един от най-замърсените и прашни градове в Европа?

Отговорите на тези и други въпроси се очаква да бъдат обсъждани на среща между общинските власти в София и Леон Смет, ръководител направление „озеленяване и разсадници“ на Anthos, холандската Кралска търговска асоциация за декоративни растения. Той ще сподели успешни зелени практики пред широка публика: в открита дискусия „Зеленият град – мечти и реалност“ в Дома на архитектите в София (22 октомври) и по време на Асамблеята на общинските еколози в Правец (23 октомври), както и на публична лекция същия ден в Лесотехническия университет в София.

12

Инициативата „Зелен град“ възниква през 2002 година по време на Флориада, световен фестивал на цветята, който се организира веднъж на десет години в Холандия. За дванадесетте години на своето съществуване концепцията е възприета в много страни в Европа и на други континенти, следват я в  Германия, Ирландия, Англия, Франция, Люксембург, Испания, Китай, Корея, Индонезия, Сингапур, където „зеленото“ трайно навлиза в дневния ред на властите и обществото.

Основната й цел е да насърчи следването на нови тенденции при планирането и изграждането на зелени площ, така че озеленяването да спомага за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха и водите, да повишава обществения просперитет, да придава на градовете по-красив и привлекателен изглед, да е в подкрепа на устойчивото икономическото развитие.  Това се постига чрез иновации в териториалното планиране на местно, национално и международно ниво.

Зелената концепция за града има няколко измерения, преплетени в цялостна визия за града: икономика, здраве, чистота, уют и наслада от средата, в която хората живеят и работят. Стойността на имотите в „зелените” райони нараства с от 4 до 30 процента в сравнение с кварталите без озеленяване. Дървета и храсти в непосредствена близост до къщата намаляват с до 10 процента сметките за ток и отопление. Зеленото значи и здраве. Пациентите се възстановяват с 20 процента по-бързо, ако гледката от прозореца разкрива зеленина, жителите на зелените квартали боледуват по-рядко.

Парковете примамват хора за разходка и отдих, което също подобрява здравето им. Зеленината е хапче и срещу преумората и нервното напрежение на забързаните делници на съвременните хора. Зеленината се бори успешно и със замърсяването на въздуха. Дървета, храсти и дори мъхът помагат за филтрирането на дребните прахови частици и така пречистват въздуха.

Концепцията за „зелен град“ се основава на разбирането, че това не е лукс, а печеливша инвестиция.

Инициативата “Зелен град“ има разработено ръководство, представящо политики, инструменти и технически решения за озеленяването на градовете: планирането на зелени площи, обществени зелени площи, частни и полу-обществени зелени площи, зелени покриви и стени, градско земеделие, „зелено“ изкуство, по-добър градски климат.

 

 

Споделете: