Открива се 18-ия конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA)

България има потенциал да бъде целогодишна туристическа дестинация

Днес, 15 май, е официалното откриване на 18-ия конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA), който е сред водещите събития за туристическата индустрия у нас през тази година и ще стимулира чувствително нейното развитие. Това съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

„Потенциалът и ресурсите, с които разполага балнео и СПА туризмът, дават основание България да се превърне в  целогодишна туристическа дестинация. С приемането на специализирана наредба към Закона за туризма, регламентираща СПА услугите в българските хотели, ще се увеличи конкурентоспособността в отрасъла“. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов в община Поморие по повод предстоящия 18-и конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA).

С Наредбата трябва да се определят основните изисквания към хотелите, които предлагат СПА и балнео услуги, каза още Маринов. Очаква се документът да бъде готов до края на септември тази година, уточни ресорният зам.-министър.

По повод 18-ия конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA)  председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов връчи награда на зам.-министър Иво Маринов за професионалното партньорство и постоянната подкрепа през годините.

„Надявам се, че бъдещият СПА конгрес ще бъде ключът към успеха на град Поморие като столица на балнео и СПА туризма“ –  с тези думи кметът на община Поморие Иван Алексиев, в качеството си на домакин на събитието, връчи плакети на Стефан Шарлопов,  на Мартин Плахи, председател на Европейската СПА и на зам.-министър Маринов.

Церемонията по откриването на конгреса ще се състои днес в грандхотел „Поморие“В рамките на форума зам.-министър Маринов ще представи уникалните възможности на България да предлага висококачествени СПА услуги на конкурентни цени.

Авторитетното събитие, на което страната ни е домакин за първи път, продължава до 17 май под патронажа на МИЕТ.

Съорганизатор е Българският съюз по балнеология и СПА туризъм. Това е водещата годишна проява на ESPA. В нея се включват световноизвестни експерти по балнеология, уелнес, СПА и медикъл услуги в туризма и здравеопазването от Чехия, Унгария, Германия, Португалия, Литва, Естония, Румъния и др., български и чуждестранни кметове на общини с развит СПА туризъм, експерти от европейски здравноосигурителни каси и пенсионни фондове. В програмата са предвидени и делови срещи между хотелиери, туроператори и фирми за СПА оборудване.

 

Споделете: