Предприемат се действия за обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение

Предстои изграждането на малка водноелектрическа централа за енергоснабдяване на Светата обител

mrr

Днес, 2 септември, на среща с игумена на Рилския манастир Епископ Евлогий Адрианополски вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева обяви, че се ангажира Министерството на регионалното развитие заедно с Министерството на културата да предприемат действия за обявяването на Рилския манастир и землището му за обект с национално значение. Това съобщиха от пресцентъра на МРР.

„Ще обединим усилия в най-близко време предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Министерския съвет“, заяви министърът.

До края на октомври трябва да бъдат финализирани и кадастралните карти и кадастралните регистри за имотите в землището на манастира, стана ясно още на срещата.

Обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение и финализирането на кадастралните карти и регистри ще съдействат за ускоряване реализирането на проект на манастира за изграждането на малка водноелектрическа централа.

Проектът, на стойност 2.9 млн.евро, ще се изпълнява изцяло със средства от Международен фонд „Козлодуй“, а споразумението за финансиране е подписано още през 2009-та година. Администратор на помощта е Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проектът цели сигурност и надеждност на енергоснабдяването на Светата обител, както и рехабилитирането на сградите на манастира и други обществени сгради в община Рила, като тази дейност ще се финансира със средства от продажбата на неизползваната електроенергия.

 

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени.

Проектът е първият по рода си в енергийната област, който се финансира от ЕБВР.

 

Споделете: