Продължават археологическите разкопки и проучвания на Буховския манастир „Света Мария Магдалина“

Строят път до манастира с дарени средства

12

Днес, 22 август, заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов извърши проверка на напредъка на археологическите проучвания при Буховския манастир „Света Мария Магдалина“ в присъствието на ръководителя на археологическия екип д-р Снежана Горянова и директора на Столичен инспекторат инж. Веска Георгиева. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Буховският манастир е част от Софийската Мала Света гора и благодарение на направените археологически проучвания имаме сигурни доказателства че манастира е бил средище с огромна роля в духовния живот. Най-вероятно на мястото е един от първите големи християнски храмове, построени до Сердика, защото град Сердика е бил най-важен християнски център в региона, заяви  д-р Тодор Чобанов.

Обектът е много важен за развитието на туризма в региона, коментира още заместник-кметът.

Теренното археологическо и георадарно проучване на Буховския манастир „Света Мария Магдалина“ се провежда през 2013 и 2014 г. в рамките на проекти, финансирани от Столична програма „Култура“. Научен ръководител на проекта е Снежана Горянова (НАИМ-БАН), а археологическият екип включва още двама магистър археолози и трима студенти по археология.

Ръководителят на екипа д-р Снежана Горянова представи направените проучвания на обекта. Манастирът, разположен на около 1.5 км северозападно от гр. Бухово, е обект на научен интерес скоро след създаването си в началото на 80-те години на XIX в. Още при изграждането на функциониращата и днес неголяма еднопространствена, едноапсидна, засводена църква са разкрити стени и под на голяма базилика. През 2013 и 2014 г. е осъществено георадарно обследване на избрани сектори отвън и в двора на манастира и на места отчитат наличие на архитектурни останки с различен интензитет, като най-силни са на мястото на самата базилика.

През първия сезон на новото археологическо проучване е разкрита източната част от наоса и апсидата на раннохристиянския храм, допълнителното помещение от югоизток (оказало се гробнично, а не баптистерий), северният край на нартекса и малка част от югозападният ъгъл на екзонартекса и югозападната кула към него. През м. август 2014 г. теренната работа продължава с цялостното разкриване на останките от градежа.

Стремежът на екипа е през 2014 г. да завърши проучването на раннохристиянския храм, да бъде направена временна защитна запечатка на стените, които да се изявяват на терена и да подсказват за приемствеността в духовните традиции на това място през столетията.

С помощта на дарение е започнала работа по изграждане на път до Буховския манастир. Предстои поставянето на информационни табели.

Споделете: