Откриха реставрираната византийска крепост „Перистера“ в Пещера

Проектът на стойност 3.5 млн. лв. е финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. 

Проектът на стойност 3.5 млн. лв. е финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Днес, 23 май, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри реставрираната византийска крепост „Перистера“ на хълма „Св. Петка“ в Пещера, съобщиха от пресцентъра на МРР.

На събитието Терзиева подчерта, че с възстановяването на 19-вековната антична крепост град Пещера ще се превърне в още по-атрактивна дестинация за български и чуждестранни туристи.

„Радостна съм да открия обект, който е значим и за историята на България, и за развитието на туризма. Превръщането на страната ни във все по-предпочитана туристическа дестинация за целогодишен туризъм е приоритет на нашето правителство и ние ще продължим  през следващия програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж“ да влагаме инвестиции във възстановяването и надграждането на такива обекти“, посочи министърът. По новата програма са осигурени 127 млн.лв. за регионален туризъм.

Десислава Терзиева разгледа реставрираните крепостни стени,  наблюдателната южна кула, превърната в музей, и исторически артефакти, и даде висока оценка на ръководителите на проекта, археолозите и архитектите.

За възраждането на крепостта „Перистера“  са вложени над 3.5 млн. лв. от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Целта е охранителното съоръжение да популяризира общината като място на древна култура. Привличането на туристически поток ще съживи района и ще възроди икономическата дейност .

Споделете: