Най-големият световен химически концерн BASF навърши 150 години!

Годишнината бе отбелязана със серия от събития в София

По случай 150-годишнината от създаването на BASF, екипът на компанията в България засади дърво съвместно със студенти и преподаватели от СУ Св. Климент Охридски, ученици от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” и победителите от научното състезание “Future Heroes” –отбор „Диамант“, гр. Айтос.

С поредица от събития в София най-големият световен химически концерн BASF отбеляза 150-тата си годишнина.

Дейността на BASF в развойната и изследователската дейност и партньорството с Българска академия на науките подпомагат развитието на химическата промишленост, енергетиката, фармацията, електрониката, земеделието, а оттам и спомагат за просперитета на България, отбеляза президентът Росен Плевнелиев в поздравителен адрес по повод честването на 150 години от създаването на BASF.
старши вицепрезидентът на BASF д-р Йоахим Майер

По повод честването на годишнината в България пристигнаха старши вицепрезидентът на BASF д-р Йоахим Майер и вицепрезидентът на BASF за Югоизточна Европа д-р Томас Нарбесхубер. Пътуващото изложение BASF Innovation Playground спря за един ден в София, за да разкаже за богатата история на компанията и иновациите на BASF през годините.

В официално обръщение към гостите управителят на BASF България г-жа Валентина Диканска изтъкна водещата роля на компанията в света на иновациите и обърна специално внимание върху обучението по химия в средните и висшите училища.

„През 2011 г. създадохме инициативата Chemgeneration с цел да подпомагаме практическото обучение по химия, както и да създадем общност на хората, които се интересуват от тази необятна наука“. От официалната трибуна зам. министърът на образованието инауката проф. Николай Денков оцени високо усилията на BASF за стимулиране на образованието по химия в България и се ангажира с бъдеща подкрепа от страна на правителството на Република България в инициативите, насочени към младите.

В рамките на инициативата Chemgeneration BASF България реализира проектите образователен сайт Chemgeneration.com (2011), интерактивна игра Future City (2012), научен конкурс Chain Reaction (2013), пътуваща химическа лаборатория Chemgeneration Lab (2014, 2015) и научно състезание за тийнейджъри Герои на бъдещето (2015). Партньори на проекта са Българска академия на науките, СУ „Св. Климент Охридски“, ХТМУ-София, Съюз на учените в България и Съюз на химиците в България.

3

Като част от честването на 150-годишнината на BASF ученици от 91- ва Немска езикова гимназия„Проф. Константин Гълъбов“ и победителите от научното състезание „Герои на бъдещето“, отбор„Диамант“ от СОУ „Христо Ботев“, гр. Айтос , участваха в демонстрационни химически опити под шатрата на BASF Innovation Playground заедно с доц. Христов и студенти от СУ „Св. Климент Охридски“.

1

От името на BASF г жа Валентина Диканска връчи чек с дарение на стойност 2000 лв. на учениците от отбор „Диамант“ с цел подпомагане на химическата лаборатория на СОУ „Христо Ботев“, гр. Айтос .Дарението е част от наградата, която отборът получи в състезанието “Герои на бъдещето” за своята разработка на проект за получаване на био гориво.

По повод 150-годишния юбилей екипът на BASF България засади вечнозелено дърво, като символ на дългогодишната история на BASF и с мисъл в посока устойчиво бъдеще.

Честването на годишнината на BASF беше удостоено с присъствие и поздравления от зам. министъра на образованието и   науката  проф. Николай Денков, президентът на Германо българската индустриално -търговска камара Тим Курт, Маркус Хаас посолство на Федерална република Германия вБългария, проф. дхн Христо Баларев от БАН, чл. кор. проф. дхн Тони Спасов от СУ „Св. КлиментОхридски“. Поздравителни адреси по повод годишнината изпратиха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, Министърът на Икономиката Божидар Лукарски, Председателят на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров и други.

 …………………………………..

За BASF

 Продуктовата гама на компанията включва химикали,пластмаси, функционални продукти, продукти за растителна защита, нефт и газ. Като водеща световна химическа компания, ние съчетаваме икономическия успех с опазването на околната среда и социалната отговорност. Посредством наука и иновации даваме възможност на нашите клиенти от почти всички отрасли да задоволяват настоящите и бъдещи нужди на обществото. Нашите   изделия и решения допринасят за опазване на ресурсите, осигуряване на прехраната и подобряване на качеството на живот.

Този наш принос намира израз и в ясно заявената цел на компанията ни: „Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще“. През 2014 г. BASF реализира продажби на стойност над 74 милиарда евро и осигури заетост на около 113 000 души персонал към края на годината. Акциите наBASF се търгуват на борсите във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN). Повече информация:  www.basf.com

Споделете: