В България боядисваме жилищата си по-често, отколкото в Европа!

Изследване на Оргахим представя потребителските нагласи и навици  у нас

На 3-ти юни, в Радисън Блу Гранд Хотел в София, на среща с медиите бе представен новият ръководен екип на „Оргахим“ АД и изследване на потребителските нагласи, инициирано от компанията.

Мариус Вакароиу е новият изпълнителен директор Оргахим, мениджър Направление „Архитектурни бои” и член на УС е Момчил Бояджиев, а маркетинг менджър на компанията – Юлиана Борисова.

Българското семейство обновява дома си с боядисване средно веднъж на 2 – 3 години, а малко над 1/3 от лицата споделят, че купуват продукти за боядисване веднъж годишно или по-често, показва проучването. От друга страна, делът на тези, които извършват подобна покупка веднъж на 4-5 години и по-рядко, е около ¼ от изследваните граждани.

Изследване на Оргахим

В Европа този период е малко по-дълъг – веднъж на 3, 7 години. Като основни причини затова, че не боядисват по-често, 83% от европейците посочват, че ремонтът е прекалено изморителна и времеемка дейност. Според 45% финансово не е оправдано да се прави по-често реновиране.

изследване на оргахим за потребителското търсене

От проведеното изследване на Оргахим става ясно, че в 70% от случаите изследваните лица сами поемат ангажимента по извършване на самото боядисване на дома, като основната роля в този процес се пада на мъжа в семейството. Едва в около 30% от случаите тази отговорност се възлага на майстор/специалист.

При покупката на продукти за боядисване се наблюдава разширен процес на търсене на информация, като в най-голяма степен изследваните лица са склонни да търсят препоръки и съвети от приятели, познати (41,6%) и от майстори (40,3%).

Оказва се, че цената, качеството и доброто покритие/плътността на латекса са критериите, които оказват най-съществено влияние върху потребителския избор на конкретна марка.

Идеята за боядисване в рамките на домакинството в 36% от случаите идва, както от мъжа, така и от жената. Сходен е процентът на случаите, в които жената се явява главният инициатор за извършване на боядисване в дома – около 35%. В този смисъл може да се твърди, че по линия на зараждането на идеята за боядисване, жената по-често има превес над половинката си. В почти 50% от случаите жената има последната дума относно избора на цвета на латекса, с който да се боядисва. Мъжът пък, от своя страна, има водеща роля при финалната селекция на марка латекс.

…………………….

За Оргахим:

Оргахим АД е най-големият производител на бои, лакове, смоли и анхидриди в България и една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа. Дружеството има над 110 годишна история в производството на специализирани химикали и покрития, с модерни инсталации и значителни ресурси, използвани за разработването на нови продукти. Компанията има над 1000 продукта, 300 служители, 4 фирмени магазина, 9 дистрибутора и партньори в цялата страна.

Повече информация за продуктите на компанията на: www.orgachim.bg

 

 

 

Споделете: