Голямата награда на конкурса Wienerberger Brick Award 2014 спечели Институтът по кинематографско изкуство в Тайланд

Над 300 проекта от 26 страни си оспорваха авторитетните награди

Wienberger-награди

На 8 май тази година в Архитектурния център на Виена с  официална церемония бяха представени наградите от международния конкурс Wienerberger Brick Award 2014.

Brick 14 - Award Ceremony

Престижните награди се връчват на всеки две години, като първото издание на конкурса се провежда  през 2004 г.

Тази година международни архитектурни критици и журналисти предложиха повече от 300 проекта от 26 страни, от които 50 бяха номинирани да се състезават на финала за наградите в конкурса – една голяма, пет по категории, както и две специални награди.

С голямата награда на конкурса Wienerberger Brick Award 2014 бе отличен Институтът по кинематографско изкуство в Тайланд.

С голямата награда на конкурса Wienerberger Brick Award 2014 бе отличен Институтът по кинематографско изкуство в Тайланд.

“В този проект керамиката изпълнява не само декоративна функция, а е определяща за цялостната конструкция на сградата – факт, който аз считам за изключително важен.“ Така Ванг Шу (Wang Shu), член на журито и носител на наградата Pritzker Prize за 2012 г., описва проекта, носител на голямата награда на Wienerberger Brick Award 2014.

„Той е много семпъл, но и много красив – това беше първият проект, който ме накара да си помисля веднага: Това е един великолепен проект.“, продължава да възхвалява той Института по Кинематография и Анимация Кантана (Kantana Film and Animation Institute) в Након Патом (Nakhon Pathom), Тайланд, който също е и носител на наградата в категорията „Специални решения“.

Обучителният център, проектиран от архитектурно студио Банкок Проджект (Bangkok Project) е построен с над 600 000 ръчно изработени тухли, осигурени от последното село в Тайланд, което произвежда тухли. Благодарение на този проект много безработни хора са получили професионална квалификация като строителни работници, което придава на проекта и социален елемент.

Победителят в категорията „Жилищно строителство“  е къща, която позволява възможно най-самостоятелния стил на живот.

Къща, която позволява възможно най-самостоятелния стил на живот, е победител в категорията „Жилищно строителство“.

В китайската провинция Шанси (Shaanxi), архитектът Джон Лин (John Lin) е конструирал „Къща за всички сезони“ (House for All Seasons), изградена от традиционни материали като керамични тухли. Вътрешен двор свързва кухнята, банята, всекидневната и спалните, докато покривът се използва за сушене на месо и събиране на дъждовна вода.

В категорията „Нежилищно строителство“ първа награда получи Музеят на изкуствата в Равенсбург (Kunstmuseum Ravensburg), проектиран от архитектурно студио архитектурно студио Ледерер Рагнарсдотир Ой (Lederer Ragnarsdóttir Oei).

Музеят на изкуствата в Равенсбург

Прозорците на музея, съхраняващ колекцията от произведения на Петер и Гудрун Селинка (Peter and Gudrun Selinka Art), пресичат фасадата само на няколко определени места. Тухлите, изполвани за изграждането му, са били част от разрушения наблизо манастир.

Арт центърът Buda (Buda Art Centre) в Кортрайк (Kortrijk), Белгия, стана победител в категорията „Реновация на обществени сгради“.

Арт центърът Buda

Архитектурно студио 51N4E превръща бивша текстилна фабрика за боядисване на платове, разположена на остров Buda, в просторен център за културни дейности. Съществуващите керамични стени са почистени и обновени, като дървените елементи и бетонните колони са възстановени. Особено забележителни са жълтите тухли със своята почти кадифена повърхност.

Кулинарно училище, разположено в антична сграда на някогашна кланица, впечатли журито в категорията „Градски решения“.

Кулинарно училище

Архитектурно студио Сол89 (Sol89) са проектирали училището близо до град Кадис (Cádiz), Испания. Светлите варосани стени са в синхрон с местните строителни традиции, а специалните керамични плочки осигуряват хигиенни условия и едновременно с това предотвратяват опасността от подхлъзване в кухнята.

И тази година бяха връчени две специални награди, които този път отидоха при проекти, изградени с продукти на Винербергер.

Едната награда бе за „Къщата на светлината“ (House of Light) в Пула (Pula), Хърватия на архитекта Андрия Русан (Andrija Rusan).

RUSAN

Другата специална награда спечели Хотелски и конферентен център Паситорни (Paasitorni Hotel & Conference Centre) в Хелзинки на студио „К2С Архитекти“ (K2S Architects), където специално произведените за тях фасадни тухли с цвят на слонова кост оставят трайно впечатление.

Хотелски и конферентен център Паситорни

“Аз съм възхитен от креативните стандарти и най-вече от архитектурата на наградените проекти, която е съобразена с предназначението на сградите“, каза Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), Изпълнителен директор на Винербергер АГ (CEO Wienerberger AG). „Според мен проектите, изградени от рециклирани тухли, са особено впечатляващи, защото те са пряко доказателство за дълговечността и устойчивостта на този строителен материал.“

Съпровождащият церемонията Архитектурен алманах ‘BRICK 14’ отново представя всички наградени проекти в детайли. Луксозната книга съдържа богат снимков материал и чертежи и на всички номинирани проекти.

Повече информация можете да намерите на:

www.brickaward.com

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.225109947652280.1073741836.194055567424385&type=3

 

Галерия:

 

Споделете: