3 реализирани български архитектурни проекта ще участват в конкурса Wienerberger Brick Awards 2016

Първото българско издание на наградите Brick Awards 2016 излъчи трима финалисти

Трима български архитекти ще представят проектите си на Wienerberger Brick Awards 2016

Първата в България церемония по награждаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Awards 2016 се проведе на 24-ти юни от 18:30 часа, в зала Триадица на Гранд Хотел София. Конкурсът има за цел да отличава най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката.

На събитието бе обявена селекцията от архитектурни проекти от България, които продължават надпреварата сред архитекти от цял свят. Водеща на церемонията бе актрисата Диляна Попова, а журито в състав – председател арх. Ангел Захариев, управител на „А и А архитекти“ ООД, инж. Петър Петров –  мениджър продукти и продажби на Винербергер и Ренета Николова – главен редактор на в-к Строител, имаше тежката задача да излъчи най-достойните сред всички участващи проекти.

Журито в състав: председател арх. Ангел Захариев, управител на „А и А архитекти“ ООД, инж. Петър Петров –  мениджър продукти и продажби на Винербергер и Ренета Николова – главен редактор на в-к Строител,

„Изборът не беше лесен“ – с това могат да се обобщят впечатленията от журирането, които споделиха арх. Захариев и г-жа Николова. Арх. Захариев подчерта, че отговорността е особено голяма, защото избраните продължават напред в международния конкурс. „Сигурен съм, че ще представят достойно българската архитектура.“, допълни той.

На церемонията присъстваха водещи български архитекти, както и ръководството на Винербергер, в лицето на инж. Цанко Миланов, Търговски директор.

инж. Цанко Миланов

„За нас е радващо, че към конкурса тази година имаше толкова засилен интерес от професионалните среди, както и, че видяхме проекти от практически всички краища на страната.” – изтъкна г-н Миланов.

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от компанията Винербергер през 2004 г. и това е 7-мото му издание. Чрез престижното събитие се изтъкват естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура. Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 27 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

Тази година над 30 реализирани проекта, които можете да разгледате ТУК, участваха в българската селекция на конкурса.

Три от тях бяха отличени с почетни статуетки и това са проектите на:

арх. Кунчо Цилков за неговия проект „Нискоенергийна къща в полите на Стара планина“

арх. Кунчо Цилков - проект „Нискоенергийна къща в полите на Стара планина

арх. Кънчо Цилков

арх. Емил Дечев и арх. Владислав Дечев за проекта „Животновъдна ферма за отглеждане на еднокопитни животни – коне, с. Рибен“

 арх. Емил Дечев и арх. Владислав Дечев - проект „Животновъдна ферма за отглеждане на еднокопитни животни – коне, с. Рибен“

 

и арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова за проекта „Жилищна сграда Любата в гр. София“.

арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова - проект „Жилищна сграда Любата в гр. София“

арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова

Всички номинации бяха изложени в зала Триадица на Гранд Хотел София и станаха достояние на широката аудитория.

„За нас това е една приятна изненада”, с вълнение сподели арх. Братков след получаването на наградата. Керамиката е, може би, най-стария строителен материал. Това е материалът, който е най-ръчно правен, най-близък до човека.“ допълни той.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер.

Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други. Участващите тази година проекти са реализирани в годините 2013-та и 2014-та.

Сред тазгодишните участници от България разнообразието е много голямо: участват както еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища и жилищни комплекси, нискоенергийни къщи, така и и обществени сгради, природозащитни туристически обекти, дори винарски изби и ферми за отглеждане на коне.

Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2016-та година във Виена, съпровождана от луксозен алманах, представящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.

Още за конкурса ТУК!

За Винербергер:

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа. Винербергер е регистрирана на Виенската стокова борса (WIE) и има пазарна капитализация от € 1 345,1 млн. в края на 2014 г.

Споделете: