Санирането на първия блок по Националната програма за енергийна ефективност започна с топлоизолация от „Теразид“

Бл. 36 в кв. Ален мак в Благоевград ще бъде обновен с топлоизолационна система от водещия български производител

2

Днес, 23.06.2015 г., в гр. Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде старт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

На тържественият водосвет присъстваха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на Благоевградска област Бисер Михайлов и Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.

3

Първата сграда, която ще бъде обновена, е блок  36 в кв. Ален мак в Благоевград – един от 1160-те, които вече имат сключени договори с МРРБ за 100% безвъзмездна помощ. Санирането на сградата започва с поставянето на топлоизолационна система на „Теразид“ ЕООД

На блокът е издаден Технически паспорт и доклад от енергийно обследване. Съгласно енергийния одит панелният блок ще бъде саниран с 5 см EPS, армирана шпакловка за топлоизолационни плоскости и фасадна мазилка. Изпълнител на строително-ремонтните дейности е „Изоглас 2005“ ЕООД, като се предвижда те да бъдат извършени в срок от 2 месеца.

„Този блок ще е лицето на Националната програма за енергийна ефективност. Другите ще гледат от вас и вие задавате стандарта“, заяви по време на откриването министър Павлова.

„Топлоизолационните системи на „Теразид“ са предпочитани при строежа и санирането на много жилищни и обществени сгради заради отличното си качество и цената, съобразена с българския пазар. Ние сме български производител, но смея да твърдя, че продуктите са ни на световно ниво, а топлоизолационните системи са сертифицирани съгласно европейските изисквания по ETAG 004“, сподели инж. Велин Александров, мениджър „Продажби“ в „Теразид“.

За единствените 2 блока, които бяха санирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ през миналата година също бяха избрани топлоизолационните системи с марка „Теразид“. Съгласно предписанията от заснемането и енергийния одит определените топлоизолационни материали за тях бяха EPS с дебелина съответно 5 см за бл. 17 в ж.к „Захарна фабрика“ и 8 см за бл. 10 в кв. „Изток“, ул. Чарлз Дарвин 3. И двете сгради бяха завършени с полимерна фасадна мазилка „Декорит“.

Националната програма за енергийна ефективност е приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. Тя предвижда предоставянето на финансова помощ на собствениците на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени преди април 1999 г. по индустриален способ. Програмата ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия на домакинствата, както и за удължаване на жизнения цикъл на сградите.

 

 

Споделете: