Дизайнери и специалисти обявиха „Нептун“ за цвят на 2016 г.

“Цвят на годината” е съвместна инициатива на Оргахим АД и Асоциацията на интериорните дизайнери в България

1Асоциацията на интериорните дизайнери и Оргахим обявиха Цвят на годината за 2016. Близо 400 интериорни дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика участваха в гласуването, което се проведе на два етапа.

3

В първият етап, чийто подход беше от общото към частното, те трябваше да избират между пет предложени цветови тенденции. Вторият беше директен избор на цвят за интериор в специално подготвено за целта приложение.

2

Според професионалистите цветът на 2016г. е тюркоазено синьо или цвят „Нептун“ съгласно каталога на Оргахим. Вдъхновен от водата и морето, в много култури този цвят е смятан за защитен талисман, цвят на състраданието и изцелението, цвят на вярата и истината.

4

Тюркоазът е цвят, на който повечето хора реагират позитивно. Еднакво привлекателен е и за мъже и за жени, лесно се транспонира както в модата, така и в интериора. Комбинира се чудесно с всички останали цветове от спектъра, тъй като има както топли, така и студени нюанси. Любим е на много хора, защото едновременно успокоява и зарежда с енергия. Специалистите го препоръчват като цвят, който предразполага към разговори, подобрява концентрацията и създава настроение.

„Цветът е средство, а този нюанс – средство за постигане на дълбочина и пространство“, коментира относно Цвят на годината професор Андрей Даниел, преподавател в Художествената Академия.

6

„Тюркоазът добавя плисък на вълнение на неутралните и кафяви тонове, допълва перфектно червените и розовите, създава класически морски облик с дълбоки сини нюанси и оживява всички жълто-зелени“, добави специалиста по цветознание д-р инж. Мирослава Петрова.

5

Колористите посочват, че цветът може да присъства под различна форма в декора на дома. Интериорните дизайнери смятат, че е подходящ за спалнята и хола, но практиката показва, че най-често е предпочитан за банята заради морските асоциации, които поражда. За кухнята се използва по-рядко, но и там стои също толкова свежо и оригинално. Посочва се като особено подходящ за офиси и кабинети.

2

1

3

5

“Цвят на годината” е инициатива на Оргахим АД, която се провежда за първа година в партньорство с Асоциацията на интериорните дизайнери в България. Целта е тя да се превърне в генератор на нови идеи в работата с цветове, както и да зададе тенденции и перспективи за вида на обграждащата ни среда, коментират от „Оргахим“.

Според представители на компанията, това ще е активност, която ще провокира въображението на интериорните дизайнери и ще улесни потребителите в избора на бои и материали за декорация.

Стремежът на организаторите е „Цвят на годината“ да се наложи като водещо събитие в бранша и да даде възможност на професионалната гилдия да задава тенденции на локално ниво.

……………………………………

За Оргахим:

Оргахим АД е най-големият производител на бои, лакове, смоли и анхидриди в България и една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа. Дружеството има над 110 годишна история в производството на специализирани химикали и покрития, с модерни инсталации и значителни ресурси, използвани за разработването на нови продукти. Компанията има над 2000 продукта, 500 служители, 5 фирмени магазина, 7 дистрибутора и партньори в цялата страна.

 

Споделете: