Една история за изкуство, керемиди и отлично сътрудничество…

Покривните системни решения TONDACH в проектите на режисьора Емир Кустурица

Покривна система Тондах - модел Медитеран плюс

Известен на всекиго факт е, че изкуството претворява реалностите на  живота и чрез своите си методи и способи възстановява отдавна състояли се събития, за да ни разкажат днес паметни моменти от човешката история. И точно в това съвременно претворяване на епизоди от отдавнашни времена, днес творците залагат на модерни материали, но максимално доближаващи се до същинския изглед на сгради.

Дървен град

Точно така и световноизвестният босненски режисьор Емир Кустурица се доверява при създаването на своите проекти на продуктите на компанията TONDACH.

Рецепция

Сътрудничеството между TONDACH в Република Сърбия и професор Емир Кустурица започва през 2012 г. със саниране на покрива на централната сграда (рецепцията) по проекта на световноизвестния режисьор –  Дървенград.  Дотогава покривът е бил покрит с материал, наподобяващ дървени шиндли, недостатъците на който са били известни, но авторът е искал да създаде автентично копие на старото строителство.

След обновяването на покрива на централната сграда (рецепцията) с модела БИБЕР екстра плюс, който създава визуалния ефект на старите покриви, следва обновяване  на покрива на хотела при ски пистата ИВЕР, която се намира на 7.5 км от Мечавник.

Бибер екстра плюс – сива енгоба

Покривната площ на този хотел е 2000 м² и е покрита с приблизително 65 000 броя керемиди, модел Бибер екстра плюс – сива енгоба.Керемидите са одобрени от експертна комисия, съставена от майстори полагачи на керемиди.

tondah-Kosturiza-1

В момента в Мечавник се обновяват покривите на няколко обекта, като планът предвижда всички покриви в селището да бъдат обновени с TONDACH®. Това означава на практика, че в етноселището ще се положат приблизитело 250 000 броя керемиди на 8 000 м² покривна площ.

andrichgrad-2

Интересен е фактът, че първият контакт на ТОНДАХ Сърбия с професор Кустурица е през 2011 г., когато фирмата предоставя  1 милион динара като помощ за реализиране на тогава бъдещия проект  на Кустурица Андричград (Каменния град) във Вишеград, Босна и Херцеговина.

През 2012 година сътрудничеството прераства в конкретни доставки на керемиди за покриване на сгради/обекти в Андричград и Мечавник.

Иво Андрич

Кустурица събира различни стилове и нарича града на името на любимия си писател и вдъхновител Иво Андрич – Андричград. Именно Иво Андрич прославя Вишеград с романа си от 1944 г. „Мостът на Дрина“ (дълъг 180 м с 11 свода, построен през 1577 г). Днес мостът е една от основните туристически забележителности на Босна и Херцеговина и е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Мостът на Дрина

Идеята за Андричград е обявена в края на 2010, а през април следващата година се създава Андричград ЕООД, което е продукт на публично-частното партньорство. Общо предвидените средства за реализиране на проекта са на стойност 15 милиона евро.

tondah-Kosturiza-2

Изграждането на първия град в света, който носи името на Нобелов лауреат, започва с церемония на Видов ден – 28.06.2011 г. и точно три години по-късно на Видов ден през 2014 се появява Андричград, чиито сгради, каменни къщи, църкви, общински сгради, къща-музей на Иво Андрич, книжарници, пазар, магазини, пивници др. са с обща площ  45 000 м².

andrichgrad-3

Всичко това е на стойност 17 млн. евро. Режисьорът поема основната част от финансирането като предоставя  половината от сумата, друга част предоставя Република Сръбска, а  900 хил. евро са отделени от бюджета на Република Сърбия.

andrichgrad-5

Какво е мястото на ТОНДАХ Сърбия в рамките на проекта?

Фирмата разработва нов тип енгоба – теракота антик, наречена още във фирмата „енгоба Костурица“ за модела Медитеран плюс, като през август са покрити първите покриви на бъдещия град.

Медитеран плюс „енгоба Костурица“

Първата доставка за Андричград е направена през септември 2011 г, а последната през май 2014. Тондах Сърбия очаква и бъдеща заявка, свързана и с предстоящото изграждане на музикалната академия в града. Общата покривна площ в рамките на проекта, предвидена за покриване с TONDACH® е 10 000 м².

Бибер екстра плюс - енгоба сива

ТОНДАХ България може да предложи на българските си клиенти Бибер екстра плюс – семпъл и ненатрапчив модел, който напомня за старите плочи, както и най-новия цвят на модела Медитеран плюс „енгоба Костурица“.

Покривна система Тондах - модел Медитеран плюс

Положени на покрива, този модел керемиди напомнят на старите, традиционни за Балканите керемиди, и придават на покрива средиземноморски облик.

Повече информация за подуктите на компанията ТОНДАХ – ТУК!

Споделете: